
Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου: H φετινή ΙΤΒ έζησε τις 3 μέρες δόξας της
Το τι στη πράξη θα σημαίνει για όλους εμάς μένει να φανεί μέσα από τη νέα σεζόν που μετρά μέρες για να ξεκινήσει στο νησί μας. Στη θεωρία πάντως, κάποια πρώτα σχόλια μπορούν να γίνουν τώρα που οι μνήμες από αυτή είναι νωπές.
Για τον Ξενοδόχο στη Σκιάθο:
Η παρουσία και η εκπροσώπηση του νησιού μας στην έκθεση ήταν παραπάνω από επαρκής και ουσιαστική, ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί το μέγεθός του. Ελληνικοί προορισμοί που είχαν τέτοια εκπροσώπηση ήταν λιγοστοί. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να προκαλέσει κουβέντες, συμβόλαια, ανάπτυξη και μια τάση για συνέχιση της ροπής των tour operators καθώς και των επισκεπτών προς το νησί. Μακροπρόθεσμα αυτό μεταφράζεται σαν ένα δίχτυ ασφαλείας προς τον ξενοδόχο αναφορικά με την τεράστια έκθεση σε πάγια που έχει στον τόπο. Βραχυπρόθεσμα σε κάποιες περισσότερες πτήσεις από νέους προορισμούς και σε συνέργειες που στοχεύουν την επιμήκυνση της σεζόν και την στροφή σε ποιοτικότερο επισκέπτη.
Για τον Προορισμό «Σκιάθος»:
Η Σκιάθος φεύγει από την ΙΤΒ πιο διασυνδεδεμένη με την Ευρώπη. Παράλληλα, και ως απόρροια συναντήσεων στην ΙΤΒ, η Σκιάθος αναμένει να φιλοξενήσει δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού που θα συμβάλουν στο χτίσιμο του brand της σε νέες αγορές με στόχο το άνοιγμά τους στο άμεσο μέλλον. Το ίδιο και σε ειδικές ομάδες επισκεπτών που ψάχνουν κάτι ειδικό και συγκεκριμένο. Το γραφείο του Δήμου Σκιάθου μέσα στο περίπτερο του ΕΟΤ ήταν αυτό που οδήγησε κυρίως τις επαφές αυτές. Προς την ίδια κατεύθυνση φυσικά και το περίπτερο της περιφέρειας που επίσης διαφήμιζε τον προορισμό.
Κάπου εδώ ίσως σταματάει το θετικό πρόσημο που βγήκε για τον τόπο μας, με ενέργειες, και επένδυση σε κόπο και χρήμα κυρίως των τοπικών φορέων και επιχειρηματιών.
Πριν συνεχίσει κανείς τον σχολιασμό, ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας τον ορισμό του brand το οποίο είναι το άθροισμα όλων των οπτικών και μη οπτικών, λεκτικών και μη λεκτικών, απτών και μη απτών στοιχείων που βοηθούν στον εντοπισμό, τη μορφοποίηση, τη δημιουργία και την επιρροή μοναδικών και θετικών συσχετισμών για ένα προϊόν, υπηρεσία ή οντότητα, που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό του, δημιουργώντας νόημα, αξία και προτίμηση στο μυαλό κάποιου.
Για τον Προορισμό «Ελλάδα»:
Η παρουσία της χώρας μας συνολικά στην ΙΤΒ δείχνει έλλειψη σχεδιασμού, οράματος και πλάνου για τον Τουρισμό. Είχαμε τεράστιο αποτύπωμα στην έκθεση το οποίο όμως ήταν κατακερματισμένο χωρίς μια κοινή ταυτότητα και χωρίς κοινό σκοπό. Υπήρχαν περίπτερα τα οποία σου έπαιρνε ώρα να καταλάβεις ότι αφορούν Ελληνικούς προορισμούς. Παράλληλα, φάνηκε ότι ο καθένας, με τη δική του αντίληψη, αισθητική και μεράκι, και χωρίς να είναι ειδικός, προσπαθούσε να κάνει marketing. Με κάθε τρόπο, φυλλάδια, βίντεο και άλλα μέσα, και χωρίς κάποια συνοχή. Στον αντίποδα, προορισμοί που δεν φέρουν τη Τουριστική κληρονομιά της χώρας μας και όμως έδειξαν συνοχή, πλάνο και όραμα. Ένας τέτοιος ήταν και ο μέγας χορηγός της Έκθεσης, η Αλβανία που πραγματικά κέρδισε πόντους και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αποτελεί επιλογή των επισκεπτών και μάλιστα ανταγωνιστική σε εμάς τόσο λόγω απόστασης όσο και λόγω πολλών κοινών στο προιοντικό επίπεδο.
Το περίπτερο του ΕΟΤ ήταν στημένο σε “corporate” ύφος προφανώς με στόχο να προκαλέσει συναντήσεις -που είναι μεν χρήσιμες αλλά μπορούν να συμβούν τόσο σε άλλο τόπο, όσο και χρόνο. Δεν διαφήμισε τον προορισμό «Ελλάδα» επαρκώς, θεωρώντας ίσως ότι η ορμή που έχει η «βαριά βιομηχανία» της χώρας αρκεί για να διασφαλίσει και τις μελλοντικές της αποδόσεις. Δυστυχώς ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Οι παλιοί παράγοντες του τουρισμού βγαίνουν σε σύνταξη και στους νέους πρέπει εκ νέου να «πουλήσουμε» το προϊόν και να πείσουμε. Άλλωστε οι νέοι έχουν πολύ περισσότερες επιλογές από τους παλιούς. Μπορούν να βγάλουν πιο εύκολα χρήματα από προορισμούς νέους, σε όλο το πλανήτη, που διψούν για τουρισμό, επενδύουν σε αυτόν, και έχουν χτίσει μοναδικές υποδομές. Προορισμούς που δεν έχουν πλέον περιορισμούς που είχαν παλαιότερα και που για τον Ευρωπαίο πολίτη, που έχει πρόσβαση σε οικονομικές charter πτήσεις, είναι πιο προσιτοί από τον προορισμό Ελλάδα και προσφέρουν εξίσου μοναδικές εμπειρίες. Ακραίο παράδειγμα στην έκθεση η Σαουδική Αραβία που στο μυαλό όλων είναι μια τεράστια έρημος. Το περίπτερό της, «πούλησε» επαρκώς αυτό που έπρεπε. Με κύριο όχημα την πολυτέλεια, ο επισκέπτης tour operatorκαταλάβαινε την εμπειρία που θα έχει ο πελάτης του από τον προορισμό ενεργοποιώντας κάθε αίσθηση και χτίζοντας το brand του τόπου: Μουσικοί φρόντιζαν να ακούς τοπικούς ρυθμούς. Με το που πλησίαζες το περίπτερο μύριζες ανατολίτικα βαριά αρώματα. Στη συνέχεια γευόσουν τοπικά εδέσματα που παρασκευαζόταν μπροστά σου. Παράλληλα και ενώ έχεις διάχυτη γύρω σου την αίσθηση της πολυτέλειας που θα ζήσεις, παίρνεις πολλές «ενέσεις» που απαντούν στο «γιατί Σαουδική Αραβία». Ινσταγκραμικές εμπειρίες και δραστηριότητες, παραλίες, ιστορία, υποδομές και πολλά άλλα. Και πριν κάποιος σκεφτεί ότι όλα αυτά για να γίνουν χρειάζονται πολλά λεφτά, τα οποία προφανώς η Σαουδική Αραβία έχει, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι τα χρήματα που έφυγαν από τη χώρα μας στο σύνολο για να χτιστεί αυτή η κατακερματισμένη συμμετοχή στην έκθεση είναι πιθανότατα πολλαπλάσια. Και δυστυχώς με ότι marketing ενέργειες ο καθένας φανταζόταν και μπορούσε μόνος του να υλοποιήσει χωρίς συνοχή και κάτω από κάποια ομπρέλα.
Αν βέβαια κάποιος το σκεφτεί, όσοι πήγαν και έστησαν είτε stand μέσα στο μεγάλο περίπτερο του ΕΟΤ, είτε μόνοι τους ,καλά έκαναν. Τη απουσία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου -και της αντίστοιχης υλοποίησης- σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να την υποκαταστήσουν κάποιοι τοπικά, ειδικά σε κοινωνίες που ζουν από τον τουρισμό. Με χρήματα που, αν αντί για τη προβολή των προορισμών έπεφταν σε υποδομές τοπικά, αυτό θα ήταν από μόνο του ικανό να εξυψώσει τους προορισμούς και το προϊόν τους.
Η γείτονας, επίσης με ηχηρή παρουσία και με την επιγραφή «Τurkaegean» παντού στο περίπτερό της, παρά τα όσα ακούγαμε. Αν δεν θεωρήσουμε ότι υπάρχει κάτι πονηρό με αυτό σε σχέση με τα εθνικά μας, σίγουρα γίνεται ζημιά σε αυτό που ορίσαμε πιο πάνω: το brand. Το λογότυπο αυτό δεν είναι νέο. Υπάρχει σαν λογότυπο κοντά στα 5-6 χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως. Πετυχημένα λοιπόν χτίζει υποσυνείδητα την επιλογή στο μυαλό του επισκέπτη ότι «αν θέλεις διακοπές στο Αιγαίο υπάρχουν και άλλα μέρη».
*Φωτο αρχείου