ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ: Το κρασί που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ρετσίνα από το 1939 – Οινολόγος της επιχείρησης η Σκιαθίτισσα Κατερίνα Μιτζέλου
Το Οινοποιείο Κεχρής είναι μια σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση που συνεχίζει την παράδοση ενός αιώνα στην παραγωγή ποιοτικού κρασιού, έχοντας ειδίκευση στην οινοποίηση της ρετσίνας. Το κρασί που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ρετσίνα από το 1939. Το μοναδικό σε αυτή την κατηγορία τιμής με 50 διεθνείς διακρίσεις. Αρωματικό, δροσερό και ισορροπημένο, αφήνει στο στόμα γεύση από το ελληνικό καλοκαίρι. Περιεκτικότητα σε αλκοόλη: 11,5%vol.
Μια ρετσίνα γεμάτη αρώματα από καλοκαιρινά μεσογειακά φρούτα σε συνδυασμό με ζωηρές νότες μαστίχας, πεύκου και θυμαριού.
Συνοδεύει τις χαρακτηριστικές γεύσεις της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας όπως λαδερά κατσαρόλας, τηγανιές κρεατικών, ψητά κρέατα τη σχάρα ή τη σούβλα, μαριδάκι, γαύρο και φέτα λαδορίγανη. Κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος 10-12°C.
Αν δεις τα βραβεία που έχει μαζέψει το Δάκρυ του Πεύκου από το Οινοποιείο Κεχρής, πραγματικά θα εντυπωσιαστείς. Τα άπειρα χρυσά μετάλλια και οι υψηλότερες διακρίσεις στους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς γεμίζουν σελίδες. Οι λίστες στις οποίες συμμετέχει παγκόσμια, κόβουν την αναπνοή! Και ναι, είναι Ρετσίνα αλλά όχι μια συνηθισμένη Ρετσίνα, αφού απέσπασε 97pts και τον τίτλο Best in Show από το Decanter!
Η βάση είναι το Ασύρτικο, το οποίο καλλιεργείται στη Γουμένισσα. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε δρύινα βαρέλια διαφορετικών τύπων και προέλευσης. Η σύνθεση των βαρελιών που συμμετέχουν, έχει προκύψει μετά από αρκετά χρόνια πειραματισμών. Εκεί, το Δάκρυ του Πεύκου ωριμάζει για 6 μήνες πάνω στις φίνες οινολάσπες του, αποκτώντας αξιοζήλευτη πολυπλοκότητα και όγκο.
Ο Στέλιος Κεχρής, τρίτης γενιάς οινοποιός, δεν ξέρει καλά καλά και ο ίδιος, γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με το πιο δύσκολο κομμάτι του ελληνικού κρασιού. Δύσκολο, όχι στην παραγωγή, αλλά στην αποδοχή από τον οινικό κόσμο, κυρίως τον ελληνικό. Το στοίχημα ήταν μεγάλο. Πώς τα πήγε;
Το Δάκρυ του Πεύκου του Οινοποιείου Κεχρή είναι ένα κρασί που έχει εντυπωσιάσει την υφήλιο. Ένα κρασί που παλαιώνει υπέροχα (έχοντας δοκιμάσει κάθετα έως και το 2005) και αυτό που πρωτοστατεί στον αγώνα αποτίναξης της «ρετσινιάς» του ελληνικού κρασιού γενικότερα.