Η ευλογημένη Αικατερίνη Τερζή – Η άγνωστη Αγία ελληνικής καταγωγής της Οδησσού
Η ευλογημένη Κατερίνα. Η άγνωστη Αγία ελληνικής καταγωγής στην Οδησσό +Αικατερίνη Τερζή! Στις αρχές του 20ου αιώνα της εμφανίστηκε δύο φορές η Παναγία και τις απεύθυνε μήνυμα. Στο Σημείο καθ΄υπόδειξη της Παναγίας έγινε η Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Αλεξάντροβκα στην Οδησσό!
Φέτος θα εορταστεί η επέτειος των 100 χρόνων για το θαύμα της εμφάνισης της Παναγίας στις 4 Αυγούστου 1924,στο χωριό Alexandrovka, κοσμητεία του Bolgrad, επισκοπή της Οδησσού.
Το σημαντικό γεγονός – η εμφάνιση της Θεοτόκου στον τόπο αυτό – επιβεβαιώνεται από αρχειακά έγγραφα.
Ο πρώτος μάρτυρας του θαυματουργού φαινομένου ήταν ο βουβός βοσκός Foma Konstantinovich Tadzhi. Μακριά από το χωριό, έβοσκε ένα κοπάδι με πρόβατα και ξαφνικά είδε τη Μεγαλοπρεπή Γυναίκα κοντά του. Ο βοσκός ήθελε να την πλησιάσει, αλλά η Μητέρα του Θεού έγινε αόρατη. Η Βασίλισσα του Ουρανού άνοιξε το στόμα αυτού του κωφάλαλου βοσκού και είπε στους συγχωριανούς του το θαύμα που είχε συμβεί.
Το 1924, ανήμερα της μνήμης της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής (4 Αυγούστου), γυναίκες από το χωριό Aleksandrovka πήγαν στον τόπο εμφάνισης της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ανάμεσά τους ήταν και η 49χρονη Ekaterina Dmitrievna Terzi (ελληνικής καταγωγής Αικατερίνη Τερζή) , η οποία κουβαλούσε τον σταυρό της χηρείας εδώ και 30 χρόνια.
1η εμφάνιση της Παναγίας στην ευλογημένη Κατερίνα (4/8/24) και το μήνυμα που της απεύθυνε
Φτάνοντας στον υποδεικνυόμενο χώρο δεν είδαν αμέσως κανέναν. Ξαφνικά η Αικατερίνα Τερζή είπε: «Κοιτάξτε, μια γυναίκα μας καλεί» και έτρεξε προς την κατεύθυνση της. Οι άλλες γυναίκες δεν την έβλεπαν, αλλά παρόλα αυτά ακολούθησαν την Κατερίνα. Ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να αντικρύσουν τη Θεοτόκο που εμφανίστηκε. Η Αικατερίνη γονάτισε μόνη με δάκρυα στα μάτια. Τους μετέφερε τα λόγια της γυναίκας που είχε εμφανιστεί: «Πείτε στους ανθρώπους να έχουν τη σωστή πίστη και να προσεύχονται στον Θεό με μετάνοια, και εδώ βρήκα ένα άνετο μέρος για μένα. Φέρτε εδώ αγιασμό, κεριά, θυμίαμα και λάδι – θα υπάρξει τελικά ένα μοναστήρι εδώ». Έκτοτε, η ημερομηνία αυτή θεωρείται η ημέρα ίδρυσης της μονής που αρχικά ήταν ανδρώα και έπειτα ως και σήμερα επί σειρά ετών γυναικεία.
2η εμφάνιση της Παναγίας στην ευλογημένη Κατερίνα.. (5/8/1924)
Την επόμενη μέρα, 5 Αυγούστου, η ευλογημένη Αικατερίνη, με την άδεια των αρχών του χωριού, τοποθέτησε έναν σταυρό και μια πέτρα στο σημείο της εμφάνισης της Θεοτόκου. Και πάλι είχε την τιμή να δει τη Βασίλισσα των Ουρανών. Η Θεοτόκος και Μητέρα του Φωτός περπάτησε γύρω από αυτό το μέρος και εξαφανίστηκε.
Η είδηση της εμφάνισης της Θεοτόκου διαδόθηκε στα γύρω χωριά. Στο μέρος αυτό ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών. Οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους κεριά και θυμίαμα και λάδι, έψαλλαν ψαλμούς και προσευχές, δοξάζοντας τον Θεό και την Πανάχραντη Μητέρα Του.
Στην πέτρα που στάθηκε η Μητέρα του Θεού, έμεινε ένα ίχνος από το πόδι Της. Το πάτημα της Παναγίας.. τον σφράγισε με ευλογία τον τόπο τον ιδιοποιήθηκε..
Από εκείνη την ημέρα, οι άνθρωποι άρχισαν να έρχονται σε αυτό το μέρος και να προσεύχονται. Σύντομα χτίστηκε εδώ μια μονή προς τιμή της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία θα γιορτάσει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Θαύματα της Παναγίας και της ευλογημένης Κατερίνας Τερζή
Η ευλογημένη Αικατερίνη θάφτηκε στο αγροτικό νεκροταφείο του Αλεξανδρόφσκι, μετά από προσευχές, έχουν ήδη καταγραφεί θαύματα στον τάφο της όπως ένα παιδί που γεννήθηκε σε μια άτεκνη οικογένεια.
Στα χρόνια της σοβιετικής δίωξης, η Παναγία έδειξε ένα θαύμα από την εικόνα της Tikhvin. Το πρόσωπο της σκοτείνιασε, και δάκρυα κύλησαν από τα μάτια της Μητέρας του Θεού. Αυτό το θαύμα ενθάρρυνε τις αδελφές και τους ενστάλαξε μεγάλη ελπίδα για τη σωτηρία του μοναστηριού. Όπερ και εγένετο..
Η ιστορία του μοναστηριού διασώζει επίσης μια άλλη θαυματουργή εκδήλωση της ιδιαίτερης κηδεμονίας της Θεοτόκου για τη Μονής Της. Η εκλιπούσα πλέον ηγουμένη Αλευτίνα που διετέλεσε στην ηγουμενία για πάνω από 40 χρόνια ,θρήνησε ιδιαίτερα το κλείσιμο της μονής. Αναστενάζοντας με προσευχή στη Μητέρα του Θεού, είδε μια γυναίκα πάνω από την εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Η Βασίλισσα του Ουρανού κράτησε το Πέπλο Της και είπε: «Μην ανησυχείς. Αυτό το μοναστήρι δεν θα κλείσει ποτέ». Η Μητέρα Ηγουμένη έπεσε στα γόνατα με δάκρυα τρυφερότητας, και η Γυναίκα έγινε αόρατη, και το Πέπλο κατέβηκε στο ναό.
Άλλα στοιχεία πέραν του ελληνικού της ονόματος που πιστοποιούν την ελληνική καταγωγή της Κατερίνας Τερζή..
-Η Οδησσός έχει προϊστορία με ελληνική παρουσία ως τις μέρες μας.
-Στη Βεσσαραβία όπου είναι η μονή και έγινε η Εμφάνιση, ο Χριστιανισμός υπάρχει για πολύ καιρό, πολύ πριν από το βάπτισμα της Ρωσίας από τον Ισαπόστολο Βλαδίμηρο. Έχουν περάσει αιώνες και σήμερα πάνω από εκατό εθνικότητες ζουν ειρηνικά σε αυτή την εύφορη γη. Η μονή Γέννησης της Θεοτόκου έχει γράψει τη σελίδα της στην ιστορία αυτής της περιοχής. Είναι επομένως η περιοχή ένα μωσαικό εθνικοτήτων..
Αρχειακά έγγραφα που επιβεβαιώνουν την εμφάνιση της Μητέρας του Θεού
Αρχειακά έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι τόσο οι πνευματικές όσο και οι ρουμανικές κοσμικές αρχές έδωσαν προσοχή στα γεγονότα. Για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θαυματουργού φαινομένου, έφτασε μια επιτροπή αποτελούμενη από τον κλήρο του Ισμαήλ και αξιωματούχους της περιοχής. Για σχεδόν δύο μήνες εργάστηκε υπό την ηγεσία του αρχιερέα Joseph Belodanov.
Ο απλός κόσμος πίστευε ειλικρινά στην εμφάνιση της Παναγίας. Χιλιάδες πιστοί με κεριά στα χέρια προσεύχονταν μέρα και νύχτα σε ανοιχτό πεδίο ευχαριστώντας τη Βασίλισσα των Ουρανών. Ο κόσμος έφερε διάφορες δωρεές, με τις οποίες ήταν δυνατό να χτιστεί το παρεκκλήσι. Σε αυτό τοποθετήθηκαν εικόνες και τελέστηκαν προσευχές. Επί του παρόντος, στη θέση αυτού του παρεκκλησίου βρίσκεται η εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Το 1924, με την ευλογία του επισκόπου Ισμαήλ Ιουστινιανού, ιδρύθηκε το α΄ μοναστήρι..
Αγία Ευλογημένη Κατερίνα πρέσβευε υπέρ υμών… .
Πηγή: dimpenews.com