ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Φωτιά στο πρώην εργοστάσιο πλινθοποιίας στο κτήμα Δηλαβέρη στη Νίκαια (Video & Photos)
Γύρω στις 6:30 το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου πήρε φωτιά το πρώην εργοστάσιο πλινθοποιίας στο κτήμα Δηλαβέρη στη Νίκαια.
Ο χώρος τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, ενώ το κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο χώρο, που είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο πλινθοποιίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί το μοναδικό Βιομηχανικό Μνημείο της περιοχής, είναι έτοιμο να καταρρεύσει.
Το κτήμα είναι μια τεράστια έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων που βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά, 300 μέτρα από το Village Park και το Allou. Η κατάσταση που επικρατεί είναι άθλια.
Ο χώρος αποτελεί πλέον εστία κινδύνων και μολύνσεων. Ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) αγόρασε ένα μέρος του οικοπέδου, το μοναδικό που έχει πουληθεί και έφτιαξε στην έκταση το 4ο Λύκειο Νίκαιας.
Για την ιστορία ο Ευστάθιος Δηλαβέρης γεννήθηκε στον Καραβά Κυθήρων το 1855. Στον Πειραιά ήρθε σε νεαρή ηλικία και αρχικά εργάστηκε ως κοσμηματογράφος, δηλαδή ζωγράφος οροφών και εργολάβος οικοδομών. Το 1888 ίδρυσε εργοστάσιο μωσαϊκών πλακών στη συμβολή των οδών Χαϊδαρίου και Κάστορος όπου το 1900 το εργοστάσιο αυτό απασχολούσε 30 άτομα.
Το 1897, επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ιδρύοντας εργοστάσιο κεραμοποιίας μεταξύ των οδών Αγίου Διονυσίου, Κάστορος και Κέκροπος και λίγο αργότερα, το 1902, ένα ακόμη εργοστάσιο “ευρωπαϊκών κεράμων και μωσαϊκών πλακών”, στην οδό Πειραιώς-Θηβών. Η κεραμοποιία το 1920 είχε τη δυνατότητα παραγωγής 4 εκατ. κεράμων γαλλικού τύπου και ομοστρόγγυλου και 2 εκατ. πλίνθων, με προσωπικό 150 ανδρών και 20 γυναικών.
Στο εργοστάσιο αρχικά χρησιμοποιήθηκε καμίνι γερμανικού τύπου με ανεστραμμένη φλόγα, που λειτουργούσε με γαιάνθρακες. Η βιομηχανία Δηλαβέρη εισήγαγε στην αγορά τα επίπεδα κεραμίδια (τύπου Μασσαλίας) και τους διάτρητους οπτόπλινθους που κατασκευάζονταν με ατμοκίνητα μηχανήματα (και όχι πια με τις χειροκίνητες πρέσες και ξύλινα καλούπια της παραδοσιακής πλίνθο-κεραμοποιίας), ενώ με ειδικά μηχανήματα εμπλούτιζε άργιλο με σκόνη από ψημένα κεραμίδια και τούβλα.
Μετά το θάνατο του Ευσταθίου Δηλαβέρη (1932), τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος του Κρίτων, νυμφευμένος με την Αθηνά, αδελφή της Κατίνας Παξινού και κόρη του μεγάλου αλευροβιομήχανου Κωνσταντόπουλου. Ήταν ένας εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος, Βουλευτής (Πειραιώς και Νήσων 1946-1950), ιδρυτής, ευεργέτης και πρόεδρος σε πολλά σωματεία της εποχής. Το 1935 αποφασίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του κατασκευάζοντας ένα νέο εργοστάσιο πλίνθο-κεραμοποιίας στην Κοκκινιά, το οποίο λειτούργησε μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970, λίγο μετά το θάνατο του (26 Φεβ. 1972).
Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης