Βουλή: Υπερψηφίστηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Χ. Τριαντόπουλο
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου για την τραγωδία των Τεμπών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, αλλά να συμφωνεί στο αίτημα της αντιπολίτευσης. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 277, κατά 12 και παρών ψήφισαν 4.
Τι ισχύει με την Προανακριτική Επιτροπή
Εφόσον ψηφίστηκε η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, θα δοθεί χρόνος περάτωσης των εργασιών της, δύο μηνών και εάν η Επιτροπή ζητήσει χρονική παράταση για την περαίωση του έργου της, θα της δοθεί.
Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι συνολικά 27, εκ των οποίων 14 μέλη από τη ΝΔ και 13 μέλη κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ένα δε εξ αυτών θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Σημειώνεται ότι προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί (24/22/2023) από κοινού στην Ολομέλεια του Σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη. Οι δύο αυτές προτάσεις, είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.
Τριαντόπουλος: Στα Τέμπη βρέθηκα μέρες μετά το δυστύχημα, με την αρμοδιότητα της κρατικής αρωγής
«Η ανάγκη για ωριμότητα και η προσήλωση στις βάσεις της Δημοκρατίας προβάλλει σήμερα επιτακτική. Είχα υπογραμμίσει εδώ και έναν χρόνο ότι η πολιτική για εμένα δεν είναι επάγγελμα. Η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Για αυτό υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και από το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής, που δημιουργήθηκε από το μηδέν με έργο μετρήσιμο, απτό» γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο Χρήστος Τριαντόπουλος, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για ενδεχόμενα αδικήματά του στην τραγωδία των Τεμπών.
«Αυτή είναι η αρμοδιότητά μου η κρατική αρωγή όχι η πολιτική προστασία. Με αυτή την αρμοδιότητα βρέθηκα στη Λάρισα και στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος. (…) Επισκέφτηκα τη Λάρισα με κυβερνητικό κλιμάκιο, λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα. Και αναφέρομαι στο κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελούταν από τους γενικούς γραμματείς μεταφορών, κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, υγείας και πολιτικής προστασίας.
Υπονοείτε δε ότι τα κυβερνητικά στελέχη δρούσαν με δόλο για να καλύψουν απροσδιόριστες καταστάσεις»
Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε: «Όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την τραγωδία των Τεμπών. Δεν το χωρούσε ο νους και ποτέ δε θα καταλάβουμε ούτε στο ελάχιστο» ειδικά τους συγγενείς των θυμάτων. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα παραιτήθηκε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Τριαντόπουλου
«Όταν το 2019 εισήλθα στην πολιτική, δεν διανοήθηκα ποτέ ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Ότι θα ήμουν στο επίκεντρο μιας σημαντικής κοινοβουλευτικής συζήτησης για μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες. Τραγωδία, για την οποία είναι εύλογη η ανάγκη να αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήσεις προς κάθε κατεύθυνση. Μία ανάγκη που εκφράστηκε συλλογικά και ηχηρά από την κοινωνία στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και την οποία, φυσικά, ακούμε και ανταποκρινόμαστε. Με αλήθεια, δικαιοσύνη και υπευθυνότητα απέναντι στην πολιτική σκοπιμότητα και την τοξικότητα, που υπονομεύει τη δημοκρατία μας.
Η ανάγκη για πολιτική ωριμότητα και η προσήλωση στις θεμελιώδεις βάσεις της δημοκρατίας, προβάλλει σήμερα επιτακτική. Από το ίδιο βήμα, πριν από περίπου ένα χρόνο, είχα υπογραμμίσει πως «για μένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Για μένα η ‘καρέκλα’ δεν είναι αυτοσκοπός». Για αυτό, λοιπόν, και όπως κατέστησα σαφές προ ημερών, υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής.
Αυτό ήταν και είναι το χαρτοφυλάκιό μου, η κρατική αρωγή. Η κρατική αρωγή που δημιουργήθηκε, όλη αυτή την περίοδο, από το μηδέν. Με έργο μετρήσιμο σε κάθε γωνία της πατρίδας μας και σε συνεργασία με όλους. Έργο απτό για πολλές δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενους, με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις μόνο την τελευταία περίοδο. Αυτή είναι η αρμοδιότητά μου, η αρωγή του κράτους μετά από φυσικές καταστροφές. Η κρατική αρωγή, όχι η πολιτική προστασία. Και πριν, ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αυτό ήταν το χαρτοφυλάκιό μου. Με αυτή την αρμοδιότητα βρέθηκα, μέρες μετά το συμβάν, στη Λάρισα, και – έπειτα – στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος. Αυτή ήταν άλλωστε και η πρώτη ενημέρωση από τα μέσα, πως μεταβαίνω στη Λάρισα «προκειμένου να συντονίσω τις ενέργειες για την κρατική βοήθεια και τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων».
δήλωση που εστίασε στις έρευνες των αρμοδίων επί της ταυτοποίησης των θυμάτων, στην ενημέρωση των οικογενειών, στις συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και στη διαχείριση του πένθους για κάθε οικογένεια.
Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, ήταν το δεύτερο σκέλος της παρουσίας μου εκεί. Όσο προχωρούσε το έργο των επιχειρησιακών παραγόντων, συμμετείχα στην ενημέρωση – με δηλώσεις και δελτία τύπου – για την πρόοδο των ενεργειών. Πάντα με ενημέρωση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήταν υπεύθυνοι για αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποιήθηκαν από πλευράς μου μέσω δελτίων τύπου ή συνεντεύξεων πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για την ταυτοποίηση των θανόντων, την εξέλιξη της υγείας των νοσηλευόμενων, και την πορεία αποκατάστασης της σιδηροδρομικής γραμμής. Σε αυτές τις δημοσιεύσεις, εάν δεν πέσουν θύμα κακόπιστης κοπτοραπτικής και διαστρέβλωσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αναφέρομαι για όλες ή πολλές πτυχές του έργου του κρατικού μηχανισμού εκείνες τις ημέρες. Δεν γίνεται να απομονώνονται επιλεκτικά τρεις λέξεις για να θρέψουν ένα φαντασιακό σενάριο, και να αποκλείονται τρεις παράγραφοι. Όλες οι δηλώσεις μου είναι αναρτημένες στην προσωπική μου ιστοσελίδα από την πρώτη στιγμή.
Αυτή είναι η θέση μου. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό προκύπτει και από όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Αλήθεια, αναφέρει κανείς ότι του έδωσα εντολή για κάποια δόλια πράξη «συγκάλυψης»; Όχι. Αναφέρει κανείς ότι τον παρεμπόδισα στο έργο του; Όχι. Αναφέρει κανείς ότι του ζήτησα να συμπράξουμε για να «καλύψουμε» κάτι – άγνωστο τι; Όχι. Αναφέρει κανείς ότι του πρότεινα να παραβεί τις αρμοδιότητές του και να κάνει έκνομες ενέργειες, ή ότι δεν τον απέτρεψα προς τούτο; Όχι. Αναφέρει κανείς ότι με τον όποιο τρόπο ενίσχυσα, υποτίθεται, ψυχικά κάποιον, στο να παραβεί εκείνος το καθήκον του – που γιατί να το παραβεί; Όχι. Αναφέρεται οπουδήποτε η οποιαδήποτε σχέση μου με άγνωστους λαθρέμπορους ή άλλους που είχαν υποτιθέμενο όφελος από το να «συγκαλυφθεί» το οτιδήποτε άγνωστο; Όχι. Αναφέρεται πουθενά αλλού το όνομά μου, πέραν της αναφοράς ότι επισκέφθηκα το χώρο του δυστυχήματος; Όχι.
Και αφού δεν αναφέρεται κάτι, τότε κατά την αντιπολίτευση, με την παρουσία μου και με τη σιωπή μου μεθόδευσα την υποτιθέμενη «συγκάλυψη». Και όλα αυτά με δόλο, για να «συγκαλύψουμε» κάτι έως σήμερα απροσδιόριστο. Η μνεία περί ύπαρξης δόλου, ακόμη και ως μια αναπόδεικτη υπόθεση που δεν εδράζεται σε γεγονότα, που δεν τεκμηριώνεται από αποδείξεις, και που δεν συνάδει με τη λογική, αλλά που υποθετικά οδήγησε σε ενέργειες «συγκάλυψης», είναι ακραία προσβλητική. Είναι ακραία προσβολή για εμένα, ως πολιτικό, ως άνθρωπο, ως πατέρα.
Σε αυτή την αίθουσα όλοι γνωριζόμαστε. Δεν έχω τίποτα, ούτε να φοβηθώ, ούτε να κρύψω. Όσο δυσάρεστο και να είναι αυτό για εμένα και την οικογένεια μου, πρώτος θέλω να αναδειχθούν τα γεγονότα και η αλήθεια. Και να φανούν οι σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από αυτή την πρόταση. Είναι ξεκάθαρο, για όποιον το βλέπει αντικειμενικά, ότι όλο αυτό σήμερα σχετίζεται με ένα και μόνο πράγμα: την ιδιότητα μου ως Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό. Μια προσπάθεια να χτυπήσετε την Κυβέρνηση μέσω εμού. Ξέρω ότι γνωρίζετε και κατανοείτε την αλήθεια. Ωστόσο, προτιμάτε να παραμένετε εγκλωβισμένοι στη μάταιη, όπως θα αποδειχθεί, επιδίωξη των κομμάτων σας να εργαλειοποιήσουν μια μεγάλη τραγωδία.
Το ήθος μου, η πίστη μου στο δίκιο, στο καλό και την αλήθεια, η προσήλωσή μου στον ορθό λόγο, η αγάπη μου για την πατρίδα, μου επιβάλλει συνειδησιακά να σας ζητήσω – με πίστη στην ακεραιότητά σας – να υπερψηφίσετε την αβάσιμη και προσβλητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι με γαλούχησαν οι γονείς μου. Έτσι μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Καμία σκιά. Καμία λάσπη. Καμία σκευωρία. Μόνο αλήθεια και φως».
Βορίδης: Δεν προκύπτει συγκαλυπτικός ρόλος Τριαντόπουλου
Με την ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του κ. Τριαντόπουλου σχετικά με την παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των Τεμπών.
Ο κ. Βορίδης κατά την ομιλία του τόνισε:
«Θα περίμενες κανείς η συζήτηση να έχει κώδικα ποινικής δικονομίας για να ελέγξουμε έναν συνάδελφο. Δικαιοσύνη σημαίνει να τιμωρούνται οι ένοχοι και να απαλλάσσονται οι αθώοι. Όχι να εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες.
Απροκατάληπτα και αμερόληπτα να εξετάσουμε την πρότασή σας, με ένα τρόπο μυστικό έναντι στην κοινωνία. Καλώ τους συναδέλφους στο κοινοβούλιο να έχουν την ψυχική απόσταση που χρειάζεται πριν ψηφίσουν.
Μας καλούν να αποφασίσουμε, το άρθρο 2/59 του ποινικού κώδικα για παράβαση καθήκοντος. Σήμερα μιλάμε για το ποινικό ζήτημα, αύριο θα κάνουμε πολιτική συζήτηση. Δεν ακούσαμε τίποτα για ποινικό αδίκημα. Μόνο για το ότι είμαστε δολοφόνοι κλπ. Αυτά φανερώνουν τις στοχεύσεις της αντιπολίτευσης.
Η παράβαση καθήκοντος, αναφέρει ότι ο υπάλληλος παραβαίνει τα καθήκοντα όταν έχει σκοπό να βλάψει. Τι πρέπει να συντρέξει; Ο υπάλληλος, άρα ο υπουργός να κάνει παράβαση των καθηκόντων του, όπως περιγράφονται στον νόμο.
Τι λέει η πρότασή σας κ. Μάντζο:
«Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κ. Τριαντόπουλος δια της συμμετοχής του στην άτυπη σύσκεψη της 3/3/2023, προκάλεσε την απόφαση στους αρμοδίους υπαλλήλους να παραβούν το καθήκον της υπηρεσίας τους, επιτρέποντας την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος».
Πού είναι ο συγκαλυπτικός σκοπός του κ. Τριαντόπουλου; Γιατί δεν τον γράφετε; Προφανώς δυσκολευόσασταν να τον βρείτε και μείνατε στην παράβαση καθήκοντος. Πρέπει να μας πείτε για ποιον λόγο υποστηρίζετε ότι τα έκανε. Άκουσα μέχρι ότι το τρένο κουβσλούσε υλικά του ΝΑΤΟ. Πού είναι ο συγκαλυπτικός ρόλος του Τριαντόπουλου; Δεν υπάρχει καθόλου τέτοιος ρόλος.
Δυστυχώς έχετε προαποφασίσει την προκαταρκτική εξέταση. Θα λέγατε ότι η ομιλία μου είναι «απαλλακτική» για τον κ. Τριαντόπουλο. Όμως, σε τι δικονομική φάση βρισκόμαστε; Για να κινηθεί η διαδικασία, πρέπει να γίνει η προκαταρκτική, να εξεταστούν μάρτυρες και να εξεταστεί εάν υπάρχουν ενδείξεις».
Το πόρισμα που περιμένατε, ήλεγξε το εάν υπήρξε πολιτική παρέμβαση. Με την πρότασή σας έχετε τον ρόλο του εισαγγελικού λειτουργού. Είμαστε στην ποινική αρμοδιότητα της Βουλής.
Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία που έχουμε για να τα αξιολογήσουμε; Το πόρισμα μας λέει ότι όσοι πολιτικοί ενεπλάκησαν στην υπόθεση είχαν χαρακτήρα παρατηρητή. Η εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την έρευνα δεν συμπεριέλαβε στη δικογραφία κάποιες από τις δικές σας κατηγορίες ως ενδείξεις. Άρα τι ακριβώς ζητάτε; Εμείς θα θωρακίσουμε τη δικαιοσύνη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να επηρεάσουν πολιτικά τις αποφάσεις».
Ανδρουλάκης: Αλλοιώθηκε ο τόπος του δυστυχήματος
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου για την τραγωδία των Τεμπών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, αλλά να συμφωνεί στο αίτημα της αντιπολίτευσης. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 277, κατά 12 και παρών ψήφισαν 4.
Τι ισχύει με την Προανακριτική Επιτροπή
Εφόσον ψηφίστηκε η συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, θα δοθεί χρόνος περάτωσης των εργασιών της, δύο μηνών και εάν η Επιτροπή ζητήσει χρονική παράταση για την περαίωση του έργου της, θα της δοθεί.
Τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής θα είναι συνολικά 27, εκ των οποίων 14 μέλη από τη ΝΔ και 13 μέλη κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ένα δε εξ αυτών θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Σημειώνεται ότι προ 16μήνου είχαν κατατεθεί στη Βουλή, και συζητηθεί (24/22/2023) από κοινού στην Ολομέλεια του Σώματος, δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της εκτέλεσης της σύμβασης «717» για την «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης και Αντικατάστασης 70 Αλλαγών Τροχιάς Σε Εντοπισμένα Τμήματα του Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας (Α.Δ.717/2014)» που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Κ. Καραμανλή, και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά των αρμόδιων πρώην υπουργών Κ. Καραμανλή, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Χρυσοχοΐδη, και Χρ. Σπίρτζη. Οι δύο αυτές προτάσεις, είχαν απορριφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής.