Σερβία: Το Βελιγράδι θα ερευνήσει μαζί με τη Μόσχα τις κατηγορίες περί αποστολής σερβικών όπλων στην Ουκρανία
Η Σερβία και η Ρωσία θα ερευνήσουν από κοινού με ποιον τρόπο σερβικής κατασκευής πυρομαχικά έφτασαν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού η Μόσχα κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι εξάγει όπλα στο Κίεβο.
Η SVR, η ρωσική υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών, κατηγόρησε το Βελιγράδι για «πισώπλατη μαχαιριά», ισχυριζόμενη ότι αμυντικές βιομηχανίες της Σερβίας πωλούν πυρομαχικά και όπλα στην Ουκρανία.
Οι πωλήσεις αυτές «έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό και αμάχους», έγραψε η SVR σε ανακοίνωση που ανήρτησε χθες Πέμπτη 29 Μαΐου στην ιστοσελίδα της.
Η SVR κατήγγειλε ότι η Σερβία στέλνει όπλα στην Ουκρανία μέσω χωρών του ΝΑΤΟ, όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, αλλά και μέσω αφρικανικών χωρών.
Η Σερβία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Ρωσίας, με την οποία διατηρεί ιστορικά δεσμούς, και την ΕΕ. Το Βελιγράδι έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Ο Βούτσιτς δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RTS TV ότι συζήτησε τις σερβικές εξαγωγές όπλων προς την Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 9 Μαΐου και διέψευσε κάποιους από τους ισχυρισμούς της SVR.
«Συστήσαμε ομάδα εργασίας μαζί με τους Ρώσους εταίρους μας για να εξακριβώσουμε τα γεγονότα. Κάποια από τα πράγματα που ειπώθηκαν δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος στον RTS TV.
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο του Πενταγώνου, το 2023 η Σερβία συμφώνησε να παρέχει όπλα στο Κίεβο, παρά το γεγονός ότι δηλώνει ουδέτερη στον πόλεμο. Η Μόσχα έχει επικρίνει επανειλημμένα το Βελιγράδι για το θέμα.
«Τα εργοστάσιά μας πρέπει να ζήσουν και να εργαστούν. Περίπου 24.000 άνθρωποι εργάζονται άμεσα για την αμυντική βιομηχανία», εξήγησε ο Βούτσιτς.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σερβία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά η Ρωσία παραμένει ο βασικός προμηθευτής της σε φυσικό αέριο, ενώ το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του μοναδικού διυλιστηρίου της χώρας ανήκει στις ρωσικές εταιρείες Gazprom και Gazprom Neft.
Αν και το Βελιγράδι δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχει καταδικάσει τις ρωσικές πολιτικές στον ΟΗΕ και έχει εκφράσει τη στήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο Βούτσιτς έχει συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τουλάχιστον τρεις φορές.