Με το μισό προσωπικό από τις διαθέσιμες οργανικές θέσεις εργάζονται οι λιμενικοί υπάλληλοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων
Στο 50% σε σχέση με τις οργανικές θέσεις το προσωπικό στα νησιά των Βορείων Σποράδων που έχουν σημάνει συναγερμό καταγγέλλοντας το αποτυχημένο σύστημα μεταθέσεων που έχει τεθεί σε ισχύ.
Περίπου 40 υπάλληλοι σε σύνολο 80 οργανικών θέσεων υπηρετούν φέτος στις τρεις λιμενικές υπηρεσίες της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους καθώς οι ανάγκες χρόνο με τον χρόνο είναι όλο και πιο αυξημένες.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ένα άδικο σύστημα μεταθέσεων, το οποίο είναι «λανθασμένα δομημένο» και δεν επιτρέπει μεταθέσεις υπαλλήλων.
Μιλώντας στον «Ταχυδρόμο» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών και πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Κυράνης αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται μεταθέσεις, με αποτέλεσμα οι λιμενικές υπηρεσίες να «γονατίζουν».
«Όχι μόνο δεν γίνονται μεταθέσεις, αλλά παράλληλα βλέπουμε να μειώνεται το προσωπικό των υπηρεσιών. Το σύστημα μεταθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ, δεν μπορεί να λειτουργήσει ή, εάν λειτουργεί, γίνεται σε βάρος των λιμενικών» αναφέρει ο κ. Κυράνης και συνεχίζει «πέρυσι επτά άτομα που υπηρετούσαν στα νησιά των Βορείων Σποράδων αιτήθηκαν μεταθέσεως στα σπίτια τους και αντ’ αυτού μεταφέρθηκαν σε άλλα νησιά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, ενώ αυτό το κενό δεν καλύφθηκε ποτέ».
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η προσφυγή των συναδέλφων στη δικαιοσύνη αλλά και οι παραιτήσεις αρκετών από αυτούς.
Σύμφωνα με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε το 2022, την οποία η Π.Ο.Λ είχε καταγγείλει στη Βουλή η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων μπορεί να μεταβάλλεται κάθε φορά με σχετική Υ.Α ανάλογα με τη δέσμευση πιστώσεων.
Φέτος, όπως εξηγεί ο κ. Κυράνης, δεν έγινε καμία μετάθεση. «Βγάλαμε πρόσκληση για δύο θέσεις σε κάθε νησί, τις οποίες καλύψαμε από τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου» επισημαίνει ο ίδιος.
Στα αξιοσημείωτα των φετινών μεταθέσεων είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σοβαρά προβλήματα υγείας, αφού μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της ΠΟΛ, την προσφυγή στο ΣτΕ για το ΠΔ, αλλά και τις νομικές ενέργειες της Ομοσπονδίας, το Αρχηγείο υποχρεώθηκε να πραγματοποιήσει μετά από πολλά έτη συμβούλιο μεταθέσεων για αυτές τις περιπτώσεις συναδέλφων.
«Για να φύγει κάποιος από ένα νησί θα πρέπει να αρρωστήσει ή να αποσπαστεί στον τόπο επιλογής του, ανανεώνοντας ανά 6μηνο την σχέση του με αυτούς που διατείνονται πως με την παρέμβασή τους ο συνάδελφος μετακινήθηκε εκεί που έπρεπε να είχε δικαιωματικά μετατεθεί εδώ και πολλά έτη» συμπληρώνει ο κ. Κυράνης.
Πηγή: Ταχυδρόμος