Καταγγελία αναγνώστριας του Skiathoschannel.gr: «Τα funds χρεώνουν παράνομα επιτόκιο σε ολόκληρο το κεφάλαιο του δανείου & όχι στη δόση που έχει ορίσει το δικαστήριο!»
Παραθέτουμε καταγγελία αναγνώστριας του Skiathoschannel.gr για τη ληστρική τακτική συγκεκριμένων funds τα οποία με μια ακραία επιθετική -αλλά και παράτυπη- πολιτική παρερμηνεύουν τις αποφάσεις δικαστηρίων για το «Νόμο Κατσέλη» και βάζουν υπέρογκους τόκους όχι μόνο στις μηνιαίες δόσεις των δανείων αλλά και κατά παράβαση των δικαστικών αποφάσεων τοκίζουν και το κεφάλαιο:
«Θα ήθελα να φέρω στην προσοχή σας ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες στη χώρα μας, οι οποίοι βρίσκονται σε μια αδικαιολόγητα δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των πρακτικών που εφαρμόζονται από funds που έχουν αγοράσει τα δάνειά τους. Το πρόβλημα σχετίζεται με την εφαρμογή του Νόμου 3869/2010, γνωστού και ως “Νόμος Κατσέλη”, ο οποίος είχε ως στόχο να προστατεύσει την κύρια κατοικία όσων είχαν πτωχεύσει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως γνωρίζετε, ο νόμος προβλέπει ότι η εξυπηρέτηση της οφειλής γίνεται με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 2. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα δάνεια αυτά πουλήθηκαν σε ξένα funds σε πολύ χαμηλά ποσά.
Τα funds αυτά, παρά το γεγονός ότι απέκτησαν τα δάνεια σε πολύ ευνοϊκές τιμές, εφαρμόζουν μια επιθετική πολιτική με καταχρηστικούς όρους, χρεώνοντας επιτόκιο σε ολόκληρο το κεφάλαιο του δανείου και όχι στη δόση που έχει ορίσει το δικαστήριο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καλούνται να πληρώσουν δυσανάλογα ποσά, πολλές φορές διπλάσια ή και μεγαλύτερα από αυτά που είχε ορίσει το δικαστήριο, δημιουργώντας τεράστια οικονομική και ψυχολογική πίεση. Για παράδειγμα, ενώ το δικαστήριο μπορεί να έχει ορίσει δόση 200 ευρώ με τόκο στη δόση, τα funds ζητούν 400 ευρώ ή και παραπάνω, εφαρμόζοντας τόκο στο συνολικό κεφάλαιο.
Οι δανειολήπτες αναγκάζονται να καταφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις στα ειρηνοδικεία. Το ζήτημα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο όταν οι τράπεζες και τα funds προχωρούν σε εφέσεις, αναγκάζοντας τους πολίτες να αντιμετωπίσουν συνεχείς νομικές διαδικασίες, κάτι που είναι εξαιρετικά κοστοβόρο και ψυχοφθόρο.
Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση που να διευκρινίζει με σαφήνεια ότι ο τόκος εφαρμόζεται στη δόση και όχι στο συνολικό κεφάλαιο, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον Νόμο 3869/2010 και φαίνεται και εκφράζεται και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου, ο οποίος νόμος είχε σαν σκοπό να απαλλάξει τον δανειολήπτη από αβάσταχτα χρέη και να τον επαναφέρει στην κανονικότητα. Η πρακτική αυτή της παραβίασης του νόμου πρέπει να σταματήσει, και να δοθεί μια συνολική λύση στο πρόβλημα, χωρίς να χρειάζεται κάθε δανειολήπτης να προσφεύγει στα δικαστήρια.
Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προστατεύσει τους πολίτες που επλήγησαν από την κρίση και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα αδικίας».
Με εκτίμηση
Σ.Μ.