«Η ευλογία στην κατσαρόλα» – Η παράδοση που επιστρέφει δυναμικά στα ελληνικά σπίτια
«Κάθε πρωί, να πίνετε παιδιά μου αγιασμό… πολύ αγιασμό. Να ρίχνετε οι νοικοκυρές λίγο και στα φαγητά την ώρα που μαγειρεύετε».
Η φράση αυτή, βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή μας παράδοση και στην ορθόδοξη πίστη, αποκτά ξανά νόημα στη σύγχρονη εποχή, όπου πολλοί αναζητούν τρόπους να φέρουν περισσότερη ευλογία και γαλήνη στην καθημερινότητά τους.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το πρωινό ποτήρι νερό βοηθά σημαντικά τον οργανισμό. Πόσο μάλλον, λένε οι άνθρωποι της πίστης, αν σε αυτό το ποτήρι ρίξουμε και λίγο αγιασμό. Έτσι, με μια απλή κίνηση, το νερό που πίνουμε μετατρέπεται σε μια πράξη ευλάβειας. Με ένα σημείο του Σταυρού και με λίγο αντίδωρο από την Κυριακάτικη – ή οποιαδήποτε – Θεία Λειτουργία, η ημέρα ξεκινά με ευλογία.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε προειδοποιήσει: «Θα έρθει εποχή, που οι άνθρωποι θα έχουν όλα τα αγαθά στο τραπέζι τους, αλλά δεν θα μπορούν να τα φάνε».
Σήμερα, με την αβεβαιότητα σχετικά με την ποιότητα πολλών τροφίμων, τα λόγια του ακούγονται προφητικά. Αν γνωρίζαμε πραγματικά τι τρώμε, ίσως να δοξάζαμε ακόμη περισσότερο τον Θεό που μας κρατά και μας προστατεύει.
Γι’ αυτό, μια όμορφη συνήθεια που πολλοί επαναφέρουν είναι να έχουν ένα μπουκάλι αγιασμό στην κουζίνα. Οι παλιές νοικοκυρές το γνώριζαν καλά: πριν ρίξουν τα υλικά στην κατσαρόλα, σταύρωναν το φαγητό και πρόσθεταν λίγο αγιασμό.
Πίστευαν – και πολλοί το πιστεύουν ακόμη – ότι ο αγιασμός και ο Τίμιος Σταυρός αγιάζουν το φαγητό και διώχνουν κάθε βλάβη του πονηρού.
Πολλοί μάλιστα διαβεβαιώνουν πως έχουν παρατηρήσει κάτι ακόμη: τα φαγητά αποκτούν μια ξεχωριστή νοστιμιά και ευλογία, μια γεύση που δεν εξηγείται μόνο με υλικά.
Στο τέλος, αυτό που μένει δεν είναι απλώς μια συνταγή, αλλά μια πνευματική στάση ζωής. Ένας τρόπος να θυμόμαστε ότι ακόμη και η πιο απλή καθημερινή πράξη – όπως το μαγείρεμα ή ένα ποτήρι νερό – μπορεί να γίνει ευκαιρία για πίστη, ευχαριστία και χάρη.
Άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης








