Γιατί ο 48χρονος από τον Πύργο πέθανε από το τσίμπημα αράχνης – Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό στην ιατρική
Για τον θάνατο του 48χρονου στον Πύργο που πέθανε μετά το τσίμπημα αράχνης μίλησε το πρωί της Παρασκευής 9 Αυγούστου ο λοιμωξιολόγος και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου. «Το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα», επεσήμανε τονίζοντας πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο περιστατικό στην ιατρική.
«Υπάρχουν πολλές χιλιάδες είδη αραχνών, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο για διάφορους λόγους», εξήγησε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου μιλώντας για τον άνδρα που άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ είχε πάει για διακοπές στον Πύργο.
Οι βασικές κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο που μίλησε στην ΕΡΤ είναι «η μαύρη χήρα, και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά και η καφέ αράχνη ερημίτισσα που βρίσκεται και στη χώρα μας».
Σημειώνεται πως ένοχη για το τσίμπημα του 48χρονου είναι σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου η καφέ αράχνη ερημίτισσα.
«Οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ –που έχει μια καλή καταγραφή τέτοιων περιστατικών– είναι μόλις 3 με 5 τον χρόνο», δήλωσε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου και εξήγησε τα συμπτώματα από το τσίμπημα.
Τα πρώτα συμπτώματα μετά το τσίμπημα αράχνης
«Υπάρχουν περιπτώσεις που ο άνθρωπος το καταλαβαίνει άμεσα, γιατί ο πόνος ήταν οξύς και σπεύδει στους γιατρούς. Ωστόσο, μπορεί να μην δώσει σημασία και να περάσουν ώρες χωρίς να δοθούν οδηγίες από τους γιατρούς και έτσι το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα», τόνισε.
«Αν το δηλητήριο της αράχνης φτάσει στο αίμα, τότε μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμίες, εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς», υπογράμμισε συμπληρώνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και να αυξηθεί απότομα η πίεση.
«Σε κάποιες βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση και ακόμα οξεία νεφρική ανεπάρκεια», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος και τόνισε πως είναι σπάνιο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί δε.
«Αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης δεν υπάρχει»
Πιο ευάλωτοι όπως δήλωσε είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος.
Τονίζοντας πως αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης δεν υπάρχει, επεσήμανε πως κάποιες χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν κάποια μεμονωμένα κατασκευάσματα.
Κλείνοντας ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου συμβούλεψε πως «δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας ή τα πόδια εκεί που δεν βλέπουμε, πρώτα σηκώνουμε το ξύλο ή την πέτρα, βλέπουμε τι υπάρχει και μετά βάζουμε τα χέρια μας».