Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου: Ανέδειξε τον Παπαδιαμάντη & το Τρίκερι στα Γιαννιτσά
Μεγάλο χειροκρότημα απέσπασαν οι μαθητές των 4 ομίλων του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου που συμμετείχαν την Παρασκευή 11 Απριλίου στην 7η Πανελλήνια Μαθητική ημερίδα «Εκπαίδευση και Λαογραφία» στα Γιαννιτσά. Από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης τονίσθηκε η πρωτοτυπία και η διασύνδεση των λαογραφικών θεμάτων.
Συγκεκριμένα ο όμιλος δημοσιογραφίας της Διευθύντριας κ. Σοφίας Κανταράκη παρουσίασε τις «Ρωμιές της Σκιάθου» μέσα από συγκεκριμένα αποσπάσματα του Παπαδιαμάντη, με σκοπό να διαφανεί ο ρόλος τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και η ιδιαίτερη τους θέση στην κοινωνία, δημιουργώντας έτσι έναν κατάλογο με μορφές και χαρακτήρες αρκετά διαχρονικό και συνυφασμένο με τους σημερινούς τύπους γυναικών. Χήρες, γραίες, καλλίκομες, ευσταλείς και νεοδρεπείς νεάνιδες, νεαρά κορίτσια γεμάτα όρεξη για ζωή, πτωχές κόρες απλοϊκές, παντρεμένες με οικογενειακά άχθη αλλά και η προίκα, το κουτσομπολιό στη μικρή κοινωνία, η ανάληψη όλων των ευθυνών, αφού οι άντρες ήταν ναυτικοί και άλλα πολλά παρουσιάσθηκαν στο κατάμεστο αμφιθέατρο με μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν οι όμιλοι χορού, ψηφιακών μέσων και πολιτειότητας, με υπεύθυνες την κ. Μυρτώ Καραμαγκιόλα, την κ. Μαρία Σπανού και την κ. Ξανθούλα Δημαράκη που παρουσίασαν την ιστορία της τρικεριώτικης φορεσιάς, τη διαδικασία ενδυμασίας της γυναίκας με τη φορεσιά αλλά και έναν τρικεριώτικο χορό από τους μαθητές του χορευτικού του σχολείου. Πρόκειται για τη γιορτινή φορεσιά της Τρικεριώτισσας με το βαρύτιμο κέντημα του πουκαμίσου, το χρυσό ποδόγυρο της φούστας, τη χρυσοκέντητη βελούδινη ζώνη με τα μαλακωκαπνισμένα κλειδωτήρια, αλλά και τον όγκο της. Στην εκδήλωση συμμετείχαν σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλες περιοχές της Ελλάδας.
Σκοπός της ήταν να αποτελέσει ο λαϊκός πολιτισμός ένα πεδίο πρόσφορο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την πραγματοποίηση της «πολιτισμικής συνάντησης» και την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από τη γενική και την τοπική ιστορία.
Μέσω της εκπαιδευτικής δράσης δόθηκε έμφαση στην ανάλυση όψεων του πολιτισμού (κοινωνική συγκρότηση, ήθη και έθιμα, χοροί, λαϊκή λογοτεχνία, λαϊκή τέχνη κ.ά.) που εμπεριέχονται σε πολλά αντικείμενα μαθημάτων του Αναλυτικού Προγράμματος του σχολείου (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μουσική, φυσική αγωγή, εικαστικά, κοινωνική και πολιτική αγωγή, θεατρική αγωγή, εργαστήρια δεξιοτήτων κ.ά.).
Οι μαθητές μετά τη λήξη ημερίδας επισκέφτηκαν το μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, για το οποίο εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους από τα μοναδικά εκθέματά του. Το Μουσείο συνιστά σημείο αναφοράς για την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και ειδικότερα για την εμβληματική πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Πηγή: taxydromos.gr