
Πέθανε το «χρυσό χέρι» – Ο αιμοδότης Τζέιμς Χάρισον με το σπάνιο αντίσωμα που έσωσε πάνω από 2,4 εκατ. μωρά
Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο Αυστραλός που πιστώνεται ότι έσωσε περισσότερα από 2 εκατομμύρια μωρά μέσω δεκαετιών τακτικών δωρεών αίματος και πλάσματος.
Ο Τζέιμς Χάρισον, το αίμα του οποίου περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, πέθανε στον ύπνο του στις 17 Φεβρουαρίου σε οίκο ευγηρίας στην αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού, γνωστή και ως Lifeblood.
Το αντίσωμα στο αίμα του Χάρισον χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του φαρμάκου anti-D, το οποίο χορηγείται σε έγκυες γυναίκες των οποίων το αίμα μπορεί να «επιτεθεί» στα αγέννητα μωρά τους. Χωρίς αυτό, τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν αιμολυτική νόσο του εμβρύου και του νεογέννητου (HDFN), μια διαταραχή του αίματος που μπορεί να αποβεί μοιραία.
Παρά την αποστροφή του προς τις βελόνες, ο Χάρισον άρχισε να δίνει αίμα το 1954 σε ηλικία 18 ετών, τηρώντας μια υπόσχεση που είχε δώσει στα 14 του χρόνια, όταν έλαβε σωτήριες μεταγγίσεις αίματος στο πλαίσιο μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης.
Μια δεκαετία αργότερα, διαπιστώθηκε ότι το αίμα του περιείχε ένα αντίσωμα απαραίτητο για την παραγωγή ενέσεων αντί-D.
Γνωστός λοιπόν και ως ο «άνθρωπος με το χρυσό χέρι», ο Χάρισον έδωσε το αίμα και το πλάσμα του 1.173 φορές, χωρίς να χάσει ούτε ένα ραντεβού για περισσότερα από 60 χρόνια, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε το 2018 σε ηλικία 81 ετών.
«Ελπίζω να είναι ένα ρεκόρ που κάποιος θα σπάσει, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι είναι αφοσιωμένος στον σκοπό», είχε δηλώσει τότε.
Συνολικά, πάνω από 3 εκατομμύρια δόσεις αντί-D με το αίμα του Χάρισον έχουν χορηγηθεί σε 2 εκατομμύρια μητέρες στην Αυστραλία από το 1967. Το 1999, έλαβε το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας σε αναγνώριση της υποστήριξής του για το Lifeblood και το πρόγραμμα αντι-D.
Η κόρη του, Tracey Mellowship, η οποία επίσης έλαβε αντι-D, δήλωσε ότι ο Χάρισον ήταν «ανθρωπιστής στην καρδιά», προσθέτοντας ότι η οικογένειά της «ίσως να μην υπήρχε χωρίς τις πολύτιμες δωρεές του».
Τι είναι τα εμβόλια Anti-D
Τα Anti-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος που ονομάζεται αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογνού ή HDFN. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού τους.
Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.
Οι παρεμβάσεις κατά της D αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’60, ενώ μέχρι τότε ένα στα δύο μωρά που είχαν διαγνωστεί με HDFN πέθαινε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές για το πώς το αίμα του Χάρισον έγινε τόσο πλούσιο σε Anti-D, ωστόσο υπάρχει η άποψη ότι αυτό οφείλεται στη μαζική μετάγγιση αίματος όταν ήταν 14.