
Δήμος Νοτίου Πηλίου: Αίτηση Ακύρωσης στο ΣΤΕ κατά Απόφασης του ΥΠΕΝ για τις ανεμογεννήτριες
Αίτηση Ακύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ (Ε485/2025) κατέθεσε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025 ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κατά της απορριπτικής Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις Ανεμογεννήτριες στο Νότιο Πήλιο.
Ειδικότερα η Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει ως νόμω αβάσιμη την ειδική διοικητική προσφυγή του Δήμου Νοτίου Πηλίου που ασκήθηκε κατά της υπ. αριθμ. 51006/19.9.2024 εγκριτικής απόφασης περιβαλλοντικών όρων του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 14 MW στη θέση “ΒΕΡΒΕΛΙ” και Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης (Υ/Σ) 150/20 kV στις Τ.Κ. Αργαλαστής, Ξινόβρυσης και Συκής του Δήμου Νοτίου Πηλίου, στην Π.Ε. Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας» φερόμενης ιδιοκτησίας της “A & F ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μ.Ε.Π.Ε.”, μετά από την κατά πλειοψηφία (3 έναντι 2) σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.), και κάθε άλλης συναφούς πράξης, ενέργειας ή παράλειψης, προηγούμενης και μεταγενέστερης.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, έχει εκφράσει προς όλους τους αρμόδιους φορείς την αντίθεσή του για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου σε ολόκληρη την γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Νοτίου Πηλίου . Προκύπτει ότι κατά το Νόμο καμία αρμοδιότητα ή δικαίωμα δεν έχει η προαναφερόμενη εταιρεία να προχωρήσει σε κατασκευή του οποιουδήποτε έργου σε εδαφικό χώρο που την απόλυτη νομή, κατοχή και κυριότητα την έχει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. ΑΔΑ: 69ΗΕΩΚΧ-63Ν.
Επιπρόσθετα, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο των Δημάρχων κατά των Ανεμογεννητριών και έχει καταθέσει σωρεία Ψηφισμάτων, σε συνεργασία με άλλους Δήμους της χώρας κατά την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Πάρκων.
Επίσης, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, έχει εγείρει Προσφυγές και Ανακοπές σε όλες τις αιτήσεις αδειοδότησης που έχουν κατατεθεί στην Αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Περαιτέρω, το έτος 2008 εγκρίθηκε το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σκοπός του είναι η διαμόρφωση πολιτικών χωροθέτησης έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η καθιέρωση κανόνων και κριτηρίων χωροθέτησης με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων εγκαταστάσεων ΑΠΕ με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της αρμονικής τους ένταξης στο φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Για την οργάνωση της διαδικασίας χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων η επιφάνεια της χώρας χωρίζεται σε κατηγορίες με βάση το εν δυνάμει εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό που διαθέτει καθώς και τα ιδιαίτερα χωροταξικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που τις συνοδεύουν.
Σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται εντός των περιοχών που ονομάζονται «περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας».
Αυτές είναι:
-Οι περιοχές που περιλαμβάνονται σε πολεοδομικά σχέδια ή όρια οικισμών
- Οι περιοχές που έχουν ανακηρυχθεί ως διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημείων μικρότερης σημασίας καθώς και οι οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας.
- Οι περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης
- Οι Υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας όπως ορίζονται σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar.
- Οι πυρήνες εθνικών δρυμών, τα μνημεία της φύσης και τα αισθητικά δάση.
- Οι Τόποι Κοινοτικής Σημασίας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.
- Οι Περιοχές Οργάνωσης Τουριστικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Τ.Α) και οι Περιοχές Οργανωμένης ΑνάπτυξηςΠαραγωγικών Δραστηριοτήτων (Π.Ο.Α.Π.Δ) του τριτογενούς τομέα παραγωγής.
- Οι ατύπως διαμορφωμένες (εκτός σχεδίου δόμησης) τουριστικές και οικιστικές περιοχές.
- Οι ακτές κολύμβησης.
- Οι περιοχές που φιλοξενούν λατομεία, και επιφανειακές μεταλλευτικές και εξορυκτικές ζώνες.ΑΔΑ: 69ΗΕΩΚΧ-63Ν
- Και τέλος, άλλες περιοχές ή ζώνες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται τέτοιου είδους εγκατάσταση.
Επιπροσθέτως, η χωροθέτηση κάθε εγκατάστασης αιολικού πάρκου οφείλει να πληροί καθορισμένες ελάχιστες αποστάσεις από τις γειτνιάζουσες δραστηριότητες, χρήσεις γης και δίκτυα τεχνικών υποδομών.
Οι περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Αργαλαστής και Αφετών, βρίσκονται πλησίον σε προστατευμένη περιοχή NATURA 2000, (η περιοχή Natura σταματάει στην όμορη Δημοτική Ενότητα Αφετών) και ανήκουν στις Ζώνες ειδικής προστασίας και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.
Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου αλλά και εν προκειμένω οι Δημοτικές Ενότητες Αφετών και Αργαλαστής, αποτελούν πολυσύχναστούς τουριστικούς προορισμούς και διαθέτουν πολλαπλά τουριστικά καταλύματα.
Κατόπιν τούτων, σύμφωνα με το ΕΠΧΣΑΑ για τις ΑΠΕ η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπεται στην περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Αφετών και Αργαλαστής.