Το Ιράκ μειώνει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης για τα κορίτσια στα 9 τους χρόνια!
Η κυβέρνηση του Ιράκ ετοιμάζεται να μειώσει την ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης για τα κορίτσια από τα 18 έτη στα 9, αναφέροντας ότι εάν η αλλαγή γίνει αποδεκτή, αυτή η κίνηση θα προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια από «ανήθικες σχέσεις».
Το ιρακινό κοινοβούλιο λαμβάνει μέτρα για την τροποποίηση του νόμου περί προσωπικής κατάστασης που είναι γνωστός ως νόμος αριθ. 188.
Η αλλαγή, η οποία αναμένεται να γίνει νόμος αφού εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καλύπτει την ηλικία σεξουαλικής επαφής και την ηλικία γάμου νεαρών κοριτσιών.
Η ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης θα μειωθεί στα 9 έτη των κοριτσιών
Αντίστοιχα, στη ρύθμιση που αναμένεται να γίνει νόμος, το κοινοβούλιο ετοιμάζεται να μειώσει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης για τα κορίτσια από τα 18 στα 9 έτη.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, θα μειωθεί και η νόμιμη ηλικία γάμου.
Αναφέρθηκε επίσης ότι αυτός ο κανονισμός έπαιξε ρόλο στην εξάλειψη των κρίσιμων δικαιωμάτων για τις γυναίκες όπως το διαζύγιο, η επιμέλεια των παιδιών και η κληρονομιά.
«Θα προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια από ανήθικες σχέσεις»
Ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στην προστασία των νεαρών κοριτσιών από «ανήθικες σχέσεις».
Από τη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House. Ο Ρενάντ Μανσούρ προειδοποιεί ότι αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής με στόχο την ενίσχυση του πολιτικού Ισλάμ και την εδραίωση του στην εξουσία.
«Μπορεί να έρθει στο κοινοβούλιο ανά πάσα στιγμή»
«Δεν είναι ακόμη σαφές πότε η τροπολογία θα έρθει στο κοινοβούλιο για ψήφιση, αλλά θα μπορούσε να έρθει ανά πάσα στιγμή», είπε ο Μανσούρ στην The Telegraph.
Οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι η αλλαγή θα αποδυναμώσει περαιτέρω την ισότητα των φύλων και θα επιδεινώσει τους σεχταριστικούς διαχωρισμούς.
Πολλοί Ιρακινοί φοβούνται ότι αυτός ο κανονισμός θα μπορούσε να αναιρέσει την κοινωνική πρόοδο δεκαετιών.
«Ο βιασμός παιδιού είναι νόμιμος»
Ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών όπως ο «Συνασπισμός 188» οργάνωσαν διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης ως απόπειρα «νομιμοποίησης του βιασμού παιδιών» .
Η Sarah Sanbar από την Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) τόνισε επίσης ότι αυτές οι αλλαγές θα εμβαθύνουν τους κοινωνικούς διαχωρισμούς και θα αφήσουν τις γυναίκες ευάλωτες στην παρενόχληση.
«Το Ιράκ χώρα με υψηλό αριθμό γάμων με ανήλικα κορίτσια»
Υψηλό ποσοστό παιδικών γάμων καταγράφεται αυτή τη στιγμή στο Ιράκ.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF), περίπου το 28 τοις εκατό των γυναικών στο Ιράκ παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18.
Από την άλλη, αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια σιιτικών κομμάτων στο Ιράκ να αλλάξουν τον νόμο περί προσωπικής κατάστασης. Οι προσπάθειες αλλαγής του νόμου το 2014 και το 2017 απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό λόγω των αντιδράσεων από τις γυναίκες του Ιράκ που είχαν βγει στους δρόμους.