Στέρεψαν ιστορικές πηγές του Παρνασσού – Οι κάτοικοι του Ζεμενού σε απόγνωση (Photos)
Τα περασμένα χρόνια τέτοια εποχή στην Νεραϊδοσπηλιά Βάργιανης, στις απόκρυμνες πλαγιές του Δυτικού Παρνασσού σ’ ένα υπέροχο απόκοσμο τοπίο μέσα στο βουνό, συναντούσαμε δεκάδες λιμνούλες.
Δυστυχώς αυτές τις μέρες είναι χωρίς νερό και η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Το ίδιο ισχύει, όταν κινούμενοι παράλληλα με την κοίτη του ρυακιού, σύντομα φτάνουμε στην θέση Μάννα ή Νερομάννα όπου βρίσκεται χαρακτηριστική συστάδα δέντρων στην βάση της ορθοπλαγιάς σε υψόμετρο 1570μ. Στην Μάννα συναντάμε διάσπαρτες εγκαταστάσεις υδροδότησης (της κωμόπολης της Αράχωβας) αλλά και τον χωματόδρομο που συνδέει την Αράχωβα με το διάσελο Ακρινού Νερού.
Επίσης ίδια εικόνα παρουσιάζει η Λίμνη Πινιγούρα στο Λιβάδι Αράχωβας που σχηματίζεται από τις βροχές και το λιώσιμο του χιονιού στον Παρνασσό. Παλαιότερα η λίμνη έκανε το τοπίο ειδυλλιακό και προσέφερε στους επισκέπτες της την ευκαιρία να κάνουν κανό μέσα στη λίμνη, αλλά και πεζοπορία ή ποδηλασία γύρω από αυτήν. Μάλιστα από τα νερά της ποτίζονταν οι ελαιώνες και όλα τα γειτονικά χωριά.
Σοβαρότατο πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει και το Ζεμενό αφού τα αποθέματα νερού πέφτουν συνεχώς με τον εφιάλτη των διακοπών υδροδότησης να τους «χτυπά την πόρτα».
Τέλος να σημειώσουμε ότι οι πηγές απ’ όπου υδρεύεται η Αράχωβα, βρίσκονται στις απολήξεις των νότιων κορυφών του Παρνασσού και σε υψόμετρο 1560μ.
Στη χαράδρα που σχηματίζεται μεταξύ των κορυφών Τσάρκου και Μπαιντάνη παλαιότερα υπήρχε χιόνι ακόμη και το καλοκαίρι καθώς και εσωτερικές πηγές απ’ όπου ανέβλυζε το κρυσταλλένιο νερό, το οποίο δια σωληνώσεων μεταφέρονταν στην Αράχωβα!
Ρεπορτάζ: Γιάννης Αποστολίδης