Στα… κάγκελα η Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά – Νέα τουρκική πρόκληση με NAVTEX
Σχεδόν δύο μήνες μετά το τελευταίο τετ α τετ κορυφής των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αθήνα και Άγκυρα μετρούν αντίστροφα για το επόμενο μεγάλο ορόσημο του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, που θεωρείται κομβική μετά την εντολή που έχουν λάβει οι δύο επικεφαλής των διπλωματικών από τους ηγέτες, προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο υφίστανται οι προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική πρωτεύουσα οδεύει προς το συγκεκριμένο…ραντεβού, κρατώντας, πάντα, ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τον εξ’ ανατολών γείτονα και σαφέστατα τοποθετημένες στο…τραπέζι των συζητήσεων τις…βαθιές κόκκινες γραμμές της. “Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόκειται να περιληφθούν σε οποιονδήποτε διάλογο ο οποίος γίνεται για τα ελληνοτουρκικά…Το θέμα της κυριαρχίας, περιλαμβανομένης της επέκτασης των χωρικών υδάτων, αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική πολιτεία και θα ασκηθεί με τον προσήκοντα τρόπο”, τονίζει εξακολουθητικά ο κ. Γεραπετρίτης, την ίδια στιγμή που η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή θα λάβει χώρα τρία εικοσιτετράωρα μετά την εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την ανάδειξη του διαδόχου του προέδρου Μπάιντεν. “Εμείς είμαστε έτοιμοι, προφανώς, για όλα τα ενδεχόμενα.
Στο Κογκρέσο, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στη Γερουσία, έχουμε πάρα πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους Αντιπροσώπους και Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα. Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μία άποψη, την οποία την έχουν Γερουσιαστές και Βουλευτές και από τα δύο κόμματα. Και θέλω να θυμίσω ότι όταν είχα την πολύ μεγάλη τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές του Κογκρέσου.
Άρα, εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κύριο Τραμπ ούτε από την κυρία Χάρις, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη”, σημείωσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, ο πρωθυπουργός.
Με την Ουάσινγκτον, σε κάθε περίπτωση, να βρίσκεται ο επόμενο δίμηνο σε μία μεταβατική περίοδο, Αθήνα και Άγκυρα ζυγίζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη…σκακιέρα, όσο η ελληνική πρωτεύουσα διαμηνύει ότι ο διάλογος αποτελεί απαραίτητο στοιχείο άσκησης της διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση, το τετ α τετ Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η Άγκυρα δείχνει, ακόμη και τη…δωδεκάτη, τις προθέσεις της για…σκληρές συζητήσεις. Κι αυτό γιατί, οδεύοντας προς τη συνάντηση των δύο επικεφαλής των διπλωματιών επιμένει να καταγράφει στο πεδίο τις απαράδεκτες αξιώσεις της, κάνοντας λόγο για τουρκική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, με αφορμή τη συνέχιση των ερευνών του Ο/V AEGAEO για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων. Μετά τη Navtex που εξέδωσαν την Παρασκευή οι ελληνικές αρχές για έρευνες, που σχετίζονται με την εγκατάσταση καλωδίων στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Καρπάθου, η Τουρκία ακολούθησε την πρακτική που είχε χαράξει στις έρευνες του πλοίου μεταξύ Λέσβου-Χίου και Χίου-Σάμου. Σε Navtex που εξέδωσε δηλώνει ότι “μέρος της περιοχής των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα, που απομένει να οριοθετηθεί με τα παράκτια κράτη”. Παράλληλα, ζητεί “οι ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές τουρκικής δικαιοδοσίας να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές”.
Η Αθήνα, πάντως, εκπέμπει τα δικά της σήματα προς την ηγεσία της Τουρκίας. “Η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρή, και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά. Και έχουμε μία υποχρέωση, με αυτοπεποίθηση και όχι από θέση αδυναμίας, να συνομιλούμε με τους γείτονες μας. Γιατί φαντάζομαι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν, αναρωτιέμαι ποια είναι η εναλλακτική. Προτιμούμε ήρεμα νερά ή ταραγμένα νερά; Προτιμώ ήρεμα νερά. Έχουμε υποχωρήσει, έστω και ελάχιστα, από πάγιες εθνικές θέσεις; Δεν το βλέπω πουθενά. Αλλά το να συζητούμε και να διερευνούμε τη δυνατότητα κυρίως να πείσουμε την Τουρκία ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά σε λύση, είναι υποχρέωση μου να το κάνω. Και να το κάνω με όρους ευπρέπειας και σεβασμού προς τον γείτονα μου, με τον οποίο είμαστε…καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί”, σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Πηγή: Δημήτρης Γκάτσιος