Σκιάθος: Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κεχριάς που λειτούργησε για πρώτη φορά μετά την αναστήλωση της (Photos)
Χθες παραμονή μιας μεγάλης γιορτής και μέρας μνήμης για την Σκιάθο, η απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η διάσωση της Σκιάθου από την πυρπόληση των Γερμανών.
Τελέστηκε η αγρυπνία στην Ιερά Μονή Κεχριάς με συλλειτουργούς τους αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα-ηγούμενο και Παντελεήμονα Χούλη-εφημέριο της Ενορίας Γενεθλίου της Θεοτόκου Σκιάθου. Όπως είθισται στην Σκιάθο οι Αγρυπνίες τελούνται όπως στο Άγιο Όρος δηλαδή με Αγιορειτική κατάνυξη μεταξύ των πιστών.
Η Μονή λειτούργησε για πρώτη φορά μετά την υποδειγματική αναστήλωση, ένα έργο που ξεκίνησε ως προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» πριν περίπου 10 χρόνια και ολοκληρώθηκε από την Δημοτική Αρχή!
Είμαστε υπερήφανοι για την διάσωση αυτού του σπουδαίου μνημείου!
Είμαστε υπερήφανοι για την πολιτιστική μας κληρονομιά!
Αναστήλωση καθολικού Ιεράς Μονής Κεχρίας
Έργο: «Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού της Ι. Μ. Κεχριάς Σκιάθου», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.
Μελέτη: Δήμος Σκιάθου
Χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας
Υλοποίηση: Υπουργείο Πολιτισμού Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Διεύθυνση Συντήρησης
Η Μονή Παναγίας Κεχριάς είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η κακή κατάσταση διατήρησης του καθολικού και των τοιχογραφιών στάθηκαν αφορμή να ενεργοποιηθεί ο Σύλλογος «Η Σκιάθος» με την άδεια του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού, πατέρα Ιωσήφ.
Το μόνο οικοδόμημα της Μονής που δεν καταστράφηκε και διατήρησε την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μικρών μονόχωρων τρουλαίων ναών με πλευρικές κόγχες. Είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας και ιστορήθηκε κατά τον 18ο αι. Ανάμεσα στις τοιχογραφίες ξεχωρίζει η Πλατυτέρα, με το υποβλητικό της βλέμμα και τη δυτικότροπη τεχνοτροπία, ενώ χαρακτηριστική είναι αυτή που απεικονίζει τον ιερομόναχο Γρηγόριο Άννη να προσφέρει εκκλησία, προφανώς το καθολικό της Παναγίας της Κεχριάς, αφού υπήρξε ηγούμενος της Μονής στα μέσα του 18ου αι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αι., κατασκευασμένο σύμφωνα με την τριμερή καθ’ ύψος διάρθρωση των μεταβυζαντινών τέμπλων, με έξεργο ξυλόγλυπτο διάκοσμο. Μεγάλης σπουδαιότητας είναι οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες μαζί με το βημόθυρο, φυλάσσονται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα «Ρόδον το Αμάραντο», που απεικονίζει την Υπεραγία Θεοτόκο βρεφοκρατούσα, με κεντρικό σύμβολο της το Ρόδο.
ΥΓ. Ευχαριστούμε θερμά την Μαρία Αντωνίτσα για το φωτογραφικό υλικό.