Νέα Έρευνα: Η ερπετοπανίδα των Βορείων Σποράδων – The herpetofauna of the Sporades Islands
Νέα εργασία: Η ερπετοπανίδα των Βορείων Σποράδων. Διαβάστε την ολόκληρη ΕΔΩ.
(Foufopoulos, J., Roussos, S., Kalogiannis, S., Kalb, S., Strachinis, I. & Brock, K.M. (2024). The herpetofauna of the Sporades Islands (Aegean Sea, Greece): New discoveries and a review of a century of research. Herpetozoa 37: 231-256).
Οι Βόρειες Σποράδες είναι από βιολογικής άποψης ένα από τα σημαντικότερα νησιωτικά συγκροτήματα του Αιγαίου και έχουν τεθεί υπό ιδιαίτερη νομική προστασία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Ωστόσο, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες, η ερπετοπανίδα της περιοχής δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά στις κατανομές των ειδών τα οποία εμποδίζουν την ολοκληρωμένη κατανόηση καθώς και τη σωστή διαχείριση των βιοκοινωνιών της περιοχής.
Εδώ παρατίθεται μια κριτική ανασκόπηση όλης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει μια εκτενής εξέταση όλων των σημαντικών μουσειακών συλλογών από την περιοχή.
Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα σχεδόν μιας δεκαετίας έρευνας πεδίου προσφέρουν, για πρώτη φορά, μία ολοκληρωμένη εικόνα των ερπετών και των αμφιβίων του αρχιπελάγους. Η ερπετοπανίδα των νησιών έχει ουσιαστικά θεσσαλική προέλευση και συμπεριλαμβάνει μόνο λίγα ξενικά είδη. Υπάρχει επίσης ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός από ενδημικά τάξα. Ο αριθμός των ειδών της ερπετοπανίδας ενός νησιού ελαττώνεται με τη μείωση του μεγέθους του νησιού, καθώς και με την αύξηση της διάρκειας απομόνωσης του. Συνεπώς τα ανατολικά νησιά (μετά την Κυρά Παναγιά) έχουν λίγα είδη αλλά και σχετικά υψηλότερο ποσοστο ενδημισμού. Ενώ τα περισσοτερα ήχερσαία είδη διατηρούν σε μεγάλο βαθμό υγιείς πληθυσμούς, όλα τα υδρόβια είδη βρίσκονται υπό πίεση λόγω της έντονης υποβάθμισης και καταστροφής των λίγων υγροτόπων της περιοχής. Η διατήρηση παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ικανά επίπεδα βόσκησης ευνοεί τα περισσότερα είδη της ερπετοπανίδας στα μεγάλα νησιά των Σποράδων. Σε αντίθεση, σε μικρές νησίδες η υπερβόσκηση έχει αρνητικές επιδράσεις στα τοπικά είδη. Δίνονται συστάσεις ως προς την ορθολογική διαχείριση των διαφόρων ενδιαιτημάτων του αρχιπελάγους.
Πηγή: herpetozoa-herpetofauna.gr