Η Παναγίτσα του Πύργου στη Σκόπελο που φωτίζει το Βόρειο Αιγαίο
Είναι ορατή από παντού και αποτελεί το σύμβολο της Χώρας της Σκοπέλου. Η Παναγίτσα του Πύργου βρίσκεται πάνω σε βράχο στην δεξιά πλευρά της μπούκας του λιμανιού της Σκοπέλου. Το ΒΔ άκρο του λιμένα ορίζεται από βράχο, η συνέχεια του αποτελεί φυσικό οχυρό της χώρας το οποίο και κλείνει με το Ενετικό κάστρο κτισμένο πάνω στα ερείπια του Μινωικού, στη δε κορυφή του πάνω κτίστηκε η εκκλησία της Παναγίτσας της Μεσοσπορίτισας και κάτω στα ριζά του θεμελιώθηκε ο προσήνεμος μόλος του λιμένα. Βράχος προστατευτικός, θαλασσοδαρμένος και ευλογημένος.
Όλοι οι Σκοπελίτες την τιμούν, δοξάζουν και προσκυνούν επειδή ταυτίζεται με τη ζωή και τις ενασχολήσεις μας ως η Κυρά της θάλασσας, της σποράς και της βλάστησης.
Γιορτάζουμε την μνήμη της εισόδου και παραμονής για 15 χρόνια της Μαριάμ στο ναό του Σολομώντα υπό την επιτήρηση του Ζαχαρία, έως την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Ως πιστοί Εβραίοι οι γονείς της Ιωακείμ και Χάννα, αν και ήταν μοναχοκορη, εκπλήρωσαν το τάμα. Στην Ελληνική ορθοδοξία και όχι μόνο σαν σήμερα οι χριστιανοί προσφέρουν καρπούς ως συνέχεια των εθίμων της αρχαιότητας που τους προσέφεραν στη Θέα Δήμητρα.