BBC: Η ιστορική συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσε να είναι εφικτή
Η μακροχρόνια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, μπορεί να πλησιάζει προς επίλυση. Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των αγαλμάτων στην Ελλάδα. Μιλώντας στο BBC, η κ. Σταματούδη πρότεινε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αν και οι λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα παραμένουν ασαφή.
Αρχικά μέρος του Παρθενώνα στην Αθήνα, τα αγάλματα αποκτήθηκαν από τον Βρετανό αριστοκράτη Λόρδο Έλγιν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ύπαρξη των αγαλμάτων, που συγκαταλέγονται στα πιο πολύτιμα έργα του Βρετανικού Μουσείου σήμερα, έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Ενώ η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχουν κλαπεί, το Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει ότι αποκτήθηκαν νόμιμα.
Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται από το 2021. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των αγαλμάτων, πλαισιώνοντάς τα ως κεντρικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, στην Ντάουνινγκ Στριτ αυτή την εβδομάδα. Αν και η επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν το θέμα συζητήθηκε ή όχι, η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας ΕΡΤ υποστήριξε ότι το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε απλώς ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε «κοινούς τομείς συνεργασίας».
Δεν υπάρχουν σχέδια για τροποποίηση του Νόμου του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από συλλογές μουσείων. Ωστόσο, παρά την επίσημη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αναφορές δείχνουν ότι ο Στάρμερ μπορεί να είναι πιο ανοιχτός σε μια συμφωνία μετεγκατάστασης από τους προκατόχους του. Οι Εργατικοί είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα αντιταχθούν σε μια δανειακή σύμβαση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας.
Άλλα έργα μπορούν να δοθούν ως αντάλλαγμα
Η καθηγήτρια Σταματούδη, η οποία συμβουλεύει σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε την πρόταση της Ελλάδας για «πολιτιστική, στρατηγική εταιρική σχέση». Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον δανεισμό της Ελλάδας και άλλων σημαντικών αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο για να γεμίσει την γκαλερί που είχε εκκενωθεί από τον Παρθενώνα. Ενώ οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων παραμένουν εμπιστευτικές, υπέθεσε ότι τα εν λόγω έργα θα μπορούσαν να είναι έργα υψηλού προφίλ που θα συνεχίσουν να προσελκύουν επισκέπτες.
Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε σταθερά την ιδέα του δανεισμού των Αγαλμάτων του Παρθενώνα με το σκεπτικό ότι αυτό θα σήμαινε ότι τα έργα ήταν σε βρετανική ιδιοκτησία. Ο Μητσοτάκης έχει αντιμετωπίσει τους ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτό το θέμα στο παρελθόν. Αυτό περιλαμβάνει μια διπλωματική κρίση το 2023, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε μια συνάντηση αφού ο Μητσοτάκης δήλωσε την πρόθεσή του να θέσει το θέμα.
Η νομοθεσία του Βρετανικού Μουσείου καθιστά δύσκολη την έκδοση
Ένα σημαντικό εμπόδιο για την επιστροφή των αγαλμάτων και μια επίσημη δήλωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις είναι ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963, ο οποίος περιορίζει τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του μουσείου. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου θα εξετάσει μια συμφωνία ιδιωτικού δανείου. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να επιτρέψει και στις δύο πλευρές να επιτύχουν μερική νίκη παρακάμπτοντας τους νομικούς περιορισμούς.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Στάρμερ τόνισε ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των αγαλμάτων ήταν ευθύνη των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και όχι της κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, διέψευσε αναφορές για μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων και μελών του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά από το κοινό.
Θέμα υπερηφάνειας και κληρονομιάς στην Ελλάδα
Τα αγάλματα του Παρθενώνα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα ιστορικά αντικείμενα. Αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη συζήτηση για την επιστροφή αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού βλέπει την επιστροφή των αγαλμάτων ως θέμα εθνικής υπερηφάνειας και κληρονομιάς. Σύμφωνα με τη Σταματούδη, ο λαός της Ελλάδας είναι εξαιρετικά παθιασμένος με την εξασφάλιση της επιστροφής των αγαλμάτων και τα βλέπει ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του.
Η μεταφορά των μαρμάρων από την Αθήνα τον 19ο αιώνα συνεχίζει να αποτελεί θέμα συζήτησης. Αφού απομακρύνθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν, υπέστησαν σημαντικές ζημιές στο δρόμο τους προς το Λονδίνο, όπου εκτίθενται έκτοτε. Οι επικριτές της έκθεσης των αγαλμάτων στο Λονδίνο υποστηρίζουν ότι αντιπροσωπεύει μια συνεχιζόμενη αδικία, ενώ οι υποστηρικτές τους υποστηρίζουν ότι η παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο διασφαλίζει τη διατήρησή τους και την παγκόσμια προσβασιμότητά τους.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή και το εύρος της συνεχίζεται
Με τις διπλωματικές προσπάθειες να εντείνονται, η πιθανότητα μιας ιστορικής συμφωνίας φαίνεται πιο συγκεκριμένη από ποτέ. Μια συμφωνία όχι μόνο θα έλυνε μια διαμάχη αιώνων, αλλά θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει προηγούμενο για παρόμοιες υποθέσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια όπως οι νομικοί περιορισμοί και οι διαφορετικές εθνικές προοπτικές, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν ότι ένας πολιτιστικός και στρατηγικός συμβιβασμός θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των αγαλμάτων στην Αθήνα. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό θα περιλαμβάνει ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ή μια πιο μόνιμη ρύθμιση, αλλά ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αποκτά απτή δυναμική. Προς το παρόν, τα αγάλματα του Παρθενώνα παραμένουν στο επίκεντρο μιας πολιτιστικής διαμάχης και ο τελικός προορισμός τους παραμένει ασαφής.
Πηγή: BBC