Α. Χαλκιάς: Ξέσπασμα από το βήμα της Βουλής – «Δεν έχουμε Εθνική κυβέρνηση στην Ελλάδα!!!» (Video)
Υπερψηφίστηκε πρόσφατα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην κύρωση του νέου Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Ωστόσο χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Βουλευτή Α’ Αθηνών, Αθανάσιου Χαλκιά, ο οποίος τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί τώρα, τουλάχιστον στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια των νοικοκυριών, στα φάρμακα, στις παροχές υπηρεσιών υγείας και στην γεωργία.
Παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας του Βουλευτή Α’ Αθηνών, Αθανάσιου Χαλκιά, στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση επέλεξε να φέρει προς ψήφιση τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και, μάλιστα, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η δημόσια διαβούλευσή του. Ο κύριος Υφυπουργός, κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, απάντησε ότι επρόκειτο για ένα καθαρά τεχνικό νομοσχέδιο, όπου οι ισχύουσες διατάξεις για το ΦΠΑ ξαναγράφονται με κάποια ομοιομορφία. Δεν αλλάζει κάτι στο υφιστάμενο καθεστώς ΦΠΑ. Άρα γιατί να μπει σε διαβούλευση; Γιατί να προσκληθούν φορείς;
Ρητορικά ερωτήματα και τα δύο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει άλλους φορείς γιατί δεν την συμφέρει όσα θα πουν αυτοί. Το καθεστώς ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο βάρβαρα της Ευρώπης. Πέραν του γεγονότος ότι ο ΦΠΑ στην χώρα μας είναι υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι εξαιρέσεις από αυτόν είναι ελάχιστες, αποτυπώνοντας ότι οι μνημονιακές απαιτήσεις καλά κρατούν στην σημερινή οικονομία. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουμε «φύγει πλέον από τα Μνημόνια» αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι άτοπος όταν η νομοθέτηση δεν γίνεται στην βάση της άρσης των μνημονιακών απαιτήσεων, παρά στην συνέχιση της ισχύος τους. Εάν έχουμε φύγει από τα μνημόνια, γιατί δεν επανέρχεται και ο ΦΠΑ στα προ κρίσης επίπεδα;
Γιατί δεν βλέπουμε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά μας, όπως παραδοσιακά είχαμε ως χώρα; Και δεν είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα έχει νησιωτικό πληθυσμό με μειωμένο συντελεστή.
Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Πορτογαλία, η οικονομία της οποίας είναι όμοια με την ελληνική, οπότε και κρίνεται δόκιμη η σύγκριση. Στην Πορτογαλία, ισχύει καθολικός συντελεστής 23% αλλά είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα μικρότερος, δηλαδή 22% στην Μαδέιρα, ενώ στις Αζόρες, νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική Πορτογαλία, αυτός είναι στο 16%. Πέραν από αυτόν τον καθολικό συντελεστή, όμως, η Πορτογαλία έχει προχωρήσει και σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών μειωμένου φορολογικού συντελεστή, με την μείωση να γίνεται αναλογικά και στο νησιωτικό μέρος της χώρας.
Η Πορτογαλία έχει επιβάλει συντελεστή 13% σε όλα τα είδη διατροφής, στα φαρμακευτικά σκευάσματα και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα ορθοπεδικούς νάρθηκες και αναπηρικά αμαξίδια, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες που δρουν υποβοηθητικά στην αγροτική παραγωγή, στην γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας τους. Ο συντελεστής αυτός γίνεται 12% στην Μαδέιρα και μόλις 6% στις Αζόρες. Για προϊόντα ειδικής διατροφής, αναγκαία αγαθά για πολίτες με σοβαρές νόσους, όπως είναι ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη, αλλά και όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας και απολύμανσης ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 6% για την ηπειρωτική Πορτογαλία, 5% στην Μαδέιρα και 4% στις Αζόρες.
Αντίστοιχες μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες υγείας βλέπουμε και στην Ισπανία, όπου ο ΦΠΑ είναι γενικά στο 21%, αλλά για αυτά τα αγαθά μειώνεται στο 10%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που συναντάμε και 4% συντελεστή. Η Κυβέρνηση μας είπε ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε το παράδειγμα της Ισπανίας γιατί ήταν, εν τέλει, αποτυχημένο. Ωραία, ας δούμε της Πορτογαλίας! Είναι και αυτό αποτυχημένο;
Ας δούμε της γείτονος Ιταλίας, που έχει ΦΠΑ στο 22% αλλά μόλις 4-5% σε όλα τα βασικά είδη διατροφής και στα γεωργικά προϊόντα, ενώ σημαντική μείωση, με ΦΠΑ στο 10%, βλέπουμε στους λογαριασμούς ρεύματος οικιακής χρήσης και στα φάρμακα. Πλήρης απαλλαγή από τον συντελεστή βλέπουμε στις υπηρεσίες εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού και στις παροχές υπηρεσιών υγείας. Το ίδιο ισχύει και στην Βουλγαρία. Γιατί δεν βλέπουμε αυτά τα παραδείγματα; Δεν είναι μόνο η Ισπανία που μείωσε «αποτυχημένα» τον συντελεστή ΦΠΑ. Έχουμε πολλά περισσότερα παραδείγματα που η μείωση είναι άκρως επιτυχημένη.
Είμαστε η μόνη χώρα σε όλη την Ευρώπη που έχουμε καθολικά συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, ακόμα και σε βασικά προϊόντα διατροφής, ακόμα και στην ενέργεια, χωρίς να προβλέπεται έστω μία μείωση αυτού για τις ακριτικές περιοχές και, ιδίως, τα νησιά, όπου το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλό έτσι κι αλλιώς.
Και μετά λέει η Κυβέρνηση ότι θέλει να δώσει πνοή στην επαρχία. Πώς θα δοθεί πνοή ζωής όταν δεν συμφέρει κανέναν να ζήσει εκεί; Πώς περιμένετε να αναπτυχθεί η χώρα όταν οι κάτοικοι των νησιών μας πληρώνουν τα διπλά σχεδόν σε σχέση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας; Θα πει ο Υπουργός ότι προβλέπεται μείωση του ΦΠΑ στα νησιά στο νομοσχέδιο. Ναι, προβλέπεται. Όταν σε αυτά υπάρχουν εγκατεστημένα hot spot και μόνο σε αυτήν την περίπτωση! Εμμέσως παρακινεί τους κατοίκους των νησιών μας να μην εξεγείρονται όταν η Κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και άλλες τέτοιου τύπου δομές γιατί είναι η μόνη λύση στο να μην πληρώνουν υπερβολικό ΦΠΑ. Στυγνός εκβιασμός! Να καταστρέφουμε τα νησιά μας, να απολαμβάνουν τις ομορφιές αυτού του τόπου οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες, για να φερθούμε ως κράτος φορολογικά δίκαια απέναντι στους κατοίκους των νησιών μας.
Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος, πέρα από την μετατροπή όλου του Αιγαίου σε ξενώνα λαθρομεταναστών, για τον οποίο η Κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει την συζήτηση για τον ΦΠΑ και δεν συζητά καν μία ενδεχόμενη μείωσή του…
Γιατί, αν μειωθεί ο ΦΠΑ, αίτημα όλης της χώρας, τότε θα μειωθούν και οι τιμές και, αν μειωθούν οι τιμές, το ΑΕΠ μας δεν θα είναι τόσο υψηλό όσο θέλει η Κυβέρνηση να είναι. Ξέρετε πως υπολογίζεται το ΑΕΠ χοντρικά; Πολλαπλασιάζουμε την ποσότητα όλων των αγαθών που πωλήθηκαν εντός των συνόρων με την τιμή πώλησής τους. Χοντρικά, το ξαναλέω ώστε να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Αν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, και το ΑΕΠ θα φαίνεται υψηλό, συμβάλλοντας έτσι σε φαινομενικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οπότε, για να λυθεί το ερώτημα των Ελλήνων πολιτών «μα γιατί δεν παίρνει η Κυβέρνηση κάποια μέτρα για ακρίβεια;», η απάντηση είναι «γιατί δεν την συμφέρει να λυθεί αυτό το πρόβλημα!». Γιατί τα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της να φαίνονται τα νούμερα υψηλά, ασχέτως εάν το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα έχει υποβαθμιστεί. Ασχέτως εάν οι γονείς δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα είδη διατροφής στα παιδιά τους. Ασχέτως εάν οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Ασχέτως εάν ο Έλληνας δεν ξέρει εάν θα ζεσταθεί ή όχι τον φετινό χειμώνα. Όλα για να φαίνονται τα νούμερα καλά στα χαρτιά, κι ας είναι η πραγματικότητα για κλάματα!
Ο ΦΠΑ πρέπει να μειωθεί ΤΩΡΑ, τουλάχιστον στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια των νοικοκυριών, στα φάρμακα και τις παροχές υπηρεσιών υγείας, στην γεωργία. Μιας και αναφέρομαι στην γεωργία, προ ολίγων ημερών πέρασε με τροπολογία η απαλλαγή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου.
Τι λέει όμως το νομοσχέδιο; Ότι θα πληρώνουν οι αγρότες κανονικά και, σε δεύτερο χρόνο, θα κάνουν αίτηση για επιστροφή των χρημάτων τους. Αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν είναι αυτό που ζήτησαν οι παραγωγοί μας. Γιατί, έστω και πρόσκαιρα, θα πρέπει να πληρώσουν την τιμή συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Άρα, βραχυπρόθεσμα, το κόστος παραγωγής δεν πρόκειται να μειωθεί. Επομένως, δεν θα μειωθούν ούτε και οι τιμές των γεωργικών προϊόντων. Τι κάνατε; Μια τρύπα στο νερό, ως συνήθως!
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι δεν έχουμε εθνική Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Έχουμε πιόνια ενός συστήματος που θέλουν την Ελλάδα υποβαθμισμένη, για να είναι ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης. Πιόνια, χωρίς δική τους βούληση, που εφαρμόζουν κατά γράμμα προγράμματα, δήθεν αναπτυξιακά, που τους ετοιμάζουν άλλοι. Εάν θέλετε να αποκαλείστε «εθνική Κυβέρνηση», θα πρέπει να μεριμνάτε πρώτα για την ευημερία της Ελλάδας, έμπρακτα και χωρίς αερολογίες.
Η μείωση του ΦΠΑ θα ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα δώσει μια ανάσα στα νησιά μας. Ίσως μειωθούν τα κρατικά έσοδα, ίσως. Αλλά δεν πειράζει, ας μην αποπληρωθούν πρόωρα τα δάνεια. Ας τα αποπληρώσουμε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, αν είναι να δώσουμε πίσω λίγη από την χαμένη αξιοπρέπεια στον Έλληνα».